I made this widget at MyFlashFetish.com.

~~Daku ada kerna dikau pn ada~~ FOLLOW ME

Aku dan kamu ibarat Pensil dan Pemadam

Posted 6:50 AM by EJA in
Kisahnya aku dan kamu bermula disini, saat aku merenung tajam kearah mu lalu ku bersuara...

PENSIL : Saya minta maaf.


PEMADAM : Untuk apa?Awak tak buat salah pun dengan saya.

PENSEL : Saya minta maaf disebabkan saya,awak cedera.Setiap kali saya buat silap,awak pasti berada disitu untuk membetulkan kesilapan saya.Tapi setiap kali awak memadamkan kesilapan saya,awak kehilangan sebahagiaan dari diri awak,awak menjadi semakin kecil dan kotor.

PEMADAM : Tak apa,saya langsung tidak kisah pasal tu  sebab...... saya dibuat untuk membetulkan kesilapan yang awak dah buat.Walaupun suatu hari nanti saya tahu bahawa saya pasti akan hilang,saya bangga dengan kerja saya ni.Jadi jangan la risau..sebab saya tak sanggup melihat tengok awak bersedih kerana kesilapan yg awak lakukan...


PENGAJARAN DARI KISAH INI: (Ingatlah,ibubapa kita juga boleh diibaratkan sebagai pemadam dan kita pula sebagai pensil.Mereka sentiasa berada disisi kita,membetulkan segala kesilapan yang kita lakukan.Kadang-kadang mereka terluka dengan sikap kita,dan akan menjadi kecil(tua) dan akhirnya hilang(meninggal dunia).Jagalah ibu anda dan balaslah jasa mereka dengan kebaikan) mulakan tahun baru 2012 dengan segala kebaikan INSYALLAH, Sekadar coretan dan renungan bersama..


41 comment(s) to... “Aku dan kamu ibarat Pensil dan Pemadam”

41 comments:

Cik Bhulat said...

so sweet kisah pensel n pemadam..sinngah sini balas kunjungan..folo jgk yang ke 705..nice number



EJA said...

cik bhulat just for shared..tq follow me..ya nice number..hehehe



Ladysirna said...

Salam kenal..
Cantik dan indah perumpamaan ini...betulla tu pensil x selalu betul sentiasa perlukan pemadam..



Ladysirna said...

Salam kenal..
Cantik dan indah perumpamaan ini...betulla tu pensil x selalu betul sentiasa perlukan pemadam..



Huda Diaz said...

rasa banyak sangat salah pada mereka. :|



Nelly The Strange said...

sweet .. ^_^

i like !!!!!!!!!!!!!



Original CikTeddy said...

aw!cik trsentuh ~_~



aku HIV positif said...

t kasih atas ziarah dn jalinan ukhwah



EJA said...

semua akan melakukan kesilapan termasuk dgn benda juga kan lady :)



EJA said...

jgn lah rasa macam tu huda..setiap manusia pasti melakukan kesilapan tiada yg sempurna



EJA said...

hurm cheq pun tersentuh jgk cik teddy :'(



EJA said...

HIV positif: sama2 terima kasih atas kunjungan :)



EJA said...

nelly: thanks.. i like your entry..



puteri cahaya. said...

so sweet entry!



Yana Lan said...

Saya jarang datang blog orang tak dikenali and drop comment. Tapi bila baca kisah ni, saya nak komen jugak. :D

Sangat tersentuh dengan kisah ni. Susah nak jadi macam pemadam. Moga awak dapat jadi pemadan yang baik untuk pensel-pensel awak. :)



ADEEYA said...

=,) terharu baca ni hmm



EJA said...

yana lan: yeke wah bertuah nya saya rasa krn awak sudi dtg dan komen blog saya..syuqran jazilan

insyallah semoga saya akan terus menjadi pemadam :)



EJA said...

ADEEYA: saya pun terharu semoga msgnya sampai pd kita semua :)



EJA said...

puteri cahaya: mekasih sekadar renungan bersama.



senijalanan said...

trime kasih..
kisah membuatkn kite merenung sejenak..:)



EmpayarUtama said...

Ermmm... :)



puteri cahaya. said...

eja, link utk blog ni http://ainblogger.blogspot.com/2012/01/hari-cuti-study-week.html

*pu3 kenalkan dgn blogger lain..



EJA said...

sama2 senijalanan sekadar renungan bersama :)



EJA said...

Empayarutama: hurmmm (~_^)



EJA said...

puteri cahaya: syuqran jazilan atas link tu ya.. on the way see your blog :)



Gen2Merah said...

salam eja... rasa nak menangis baca kisah ini... huhuhu..

thanx ya sudi kongsikan kisah ini... lama dah tak singgah blog eja.. thanx sudi jadi sahabat sayta d alam maya ini...

salam tahun baru 2012.. semoga ikatan ini akan terus utuh



EJA said...

waalaikumsalam terima kasih masih sudi dtg blog eja, cerita ini sekadar perkongsian..

hurmm lama dah eja x nmpak en gen2merah awat lama sangat menyepi dr dunia blog??

selamat tahun baru 2012 amin semoga ukhwah kita terus terjalin :)



ciK LyndaWawa said...

pensel n eraser..
best...

selamat tahun baru..=]



Yatie Awang said...

dalam kehidupan memang melakukan kesalah adalah lumrah...tetapi kita tak boleh lakukan kesilapan yang sama berulang kali..moga kita menjadi insan yang terbaik untuk tahun baru...InsyaAllah...



shark said...

x panha dngar lg cter pensil dan pemadam ni..
mmg terbaek..
thanx :)



EJA said...

cik lynda: thanks you :)



EJA said...

Yatie awang: setuju dgn kata2 saudari melakukan kesilapan sekali dpt membetulkan kesalahan selama2 nya :)



EJA said...

shark: yeke belum pernah dgr mungkin sbb org x pnh buat lagi cite cam gini kot..just for shared :)



Bulan Syurga Firdausi said...

senyum bace entry ni :)
sgh bace entry cni n flw awk k..



fuad ansari said...

lepas ni, andai pensel buat kesilapan, terus dia buat garisan untuk batalkan perkataan yg salah.. taknak guna pemadam dah.. (",)



EJA said...

bulan syurga firdausi: sedap dan indah nama tu..syuqran jazilan sudi dtg baca dan follow blog eja..heheh ukhwahfillah



EJA said...

fuad ansari: haah ada betul jgk kata saudara tu hurmm pasni dah tak ada lah pensil nak guna pemadam dah pasni pemadam x kan kecil dan kotor kan..hehe



ibn suhaimi™ said...

Salam alaik,,,

analogi yang bagus...boleh jd penulis..usah jemu menulis iya..



EJA said...

ibn suhaimi: waalaikumsalam..yeke..syuqran jazilan ya saudara..insyallah akan terus menulis..:)



asyraf ahmad said...

PENSIL: Sian awak kene padam kesilapan saya

PEMADAM: Ko buat silap lagi aku tak nak kawan dgn ko dah.

PENSIL: Bukan salah aku, salah penulis.

PEN: Pemadam, jgn kawan dgn pensil la, menyusahkan kau je.Jom wayang, tak yah ajak pensil.

PEMADAM: Jom!!

PENSIL: WTF!!!...aku nak ikot gak, aku tak nak kawan dgn penulis.

PENULIS: Korg semua boleh DIAM tak!!!aku tgh busy menaip ni.

hahaha...

acap

UR COMMENTS HAVE BEEN REPLIED!!(>,<)CHECK THEM OUT at acapsuur.



EJA said...

asyraf ahmad: wah nice story pandai awak created..MENARIK dan kesudah cerita pun ada..hehe

eja tahu penulis tu adalah, awak, eja dan semua blogger..

amboi dlm komen tu ckp awek cu ye.. saya ni org biasa2 je saudara asyraf.tq visit and comment (^_^)