I made this widget at MyFlashFetish.com.

~~Daku ada kerna dikau pn ada~~ FOLLOW ME

memberi lebih baik dari menerima

Posted 8:59 AM by EJA in
seperti kebiasaannya harini sampai kerumah sewa jam 6.30ptg. keletihan seharian berkerja amat terasa..malam ni eja nak berkongsi cerita sikit ,selalunya kalau nak pergi dan balik kerja tu memang akan ke station lrt masjik majek utk pertukaran ke lrt laluan sri petaling.setiap hari kalau lalu kat situ mst ada je yang minta sedekah.


kadangkala sampai 5 org peminta sedekah duduk disepanjang jalan.kdg2 kalau tgk pada keadaan peminta sedekah tu mcm sihat walafiat je..cuma adalah luka2 sikit tapi itu bukan alasan utk meminta sedekah.selagi ada kudhrat bekerja.bekerja la makan dan guna la duit dari hasil titik peluh sendiri.kdg kala naik malu eja bila tindakan peminta sedekah ni meminta duit dari pelancong asing.sebenarnya tindakan mereka tu memberi imej yg amat negatif sekali pada negara.


ada juga seorang dua makcik yang meminta sedekah dgn menyanyi..tidak sedarkah mereka bahawa suara mereka itu aurat mereka.bagaimana pula dgn menggunkan duit hasil dari suara yg disumbangkan itu sudah tentu hukumnya "haram".setiapkali eja lalu disitu terasa diri eja ni nak je menghampiri mereka utk menasihati mereka daripada mereka meminta sedekah lebih baik mereka berkerja janji hasilnya halal.kekurangandiri bukan alasan utk kita meminta2 sesuatu dgn senang dan mudah.lihatlah betapa ramainya para OKU dinegara kita ni menjadi insan yg berjaya dan berkerja.semuanya memerlukan usaha dan kemahuan.."tepuk dada tanya selera.hendak seribu daya tak mahu seribu dalih"

**nabi pernah bersabda sesungguhnya tangan yg diatas memberi itu jauh lebih baik dari tangan yg dibawah menerima..(apalah nak jadi dengan manusia akhir zaman kini)


7 comment(s) to... “memberi lebih baik dari menerima”

7 comments:

to'wan said...

OKU = Orang Kurang Usaha



EJA said...

towan pengemis tu yg OKU= org kurang usaha..lebih baik OKU=org kurang upaya,atleast x meminta sedekah kan?



to'wan said...

erm betoi3,setuju dgn eja.. :)

jemput singgah 2 lagi blog to'wan.. follow la kalau sudi..hehe

http://katajiwa-jiwakata.blogspot.com/

http://darikacamatatokwan.blogspot.com/



to'wan said...

erm betoi3,setuju dgn eja.. :)

jemput singgah 2 lagi blog to'wan.. follow la kalau sudi..hehe

http://katajiwa-jiwakata.blogspot.com/

http://darikacamatatokwan.blogspot.com/



EJA said...

amboi towan bukan main lama eja x update blog tu dia towan ada 2 dah blog..esh mst singgah dan follow ni..hehe



Iwanski said...

senyuman utk mu.. =)



EJA said...

@iwanski: senyuman utk eja..mekasih.. :) this smile for you..hehe