I made this widget at MyFlashFetish.com.

~~Daku ada kerna dikau pn ada~~ FOLLOW ME

DI PAKSA KAWIN ( kalau awak ditempat E apa yg akan awak akan lakukan?)

Posted 1:30 PM by EJA in
pada 06/04/2011 tepat jam 11.29 minit malam. adalah detik waktu yang membuat kan E (bukan nama sebenar) terkasima dan terpaku sebentar kerana menerima panggilan dari mak beliau. panggilan yang bukan membawa kegembiraan sebaliknya membawa kesedihan yang amat mendalam.segala kegembiraan E untuk menghadapi hari peperiksaan akhir semester bagaikan di ragut bersama berita yg disampaikan oleh mak E..berikut perbualan E bersama mak:

mak: hello assalamualaikum E sihat ke? tengah buat apa tu? dah makan belum?

E    : waalaikumsalam mak, sihat xda buat apa baru pas study td, dah makan dah mak..mak sihat?

mak: alhamdulillah mak sihat, ni mak nak bg tahu ni td, kenal x pak cik khairi anak dia yg jadi pegawai polis tu datang umah..

E    : oh iyeke mak.. emm kenal kot pakcik khairi tu tp anak dia x kenal yg mana.. knp anak dia dtg mak?

mak:saja2 je dtg, mula2 sembang biasa2 je dengan mak dan ayah, rupanya dia dtg ada hajat. dia buat rondaan kt areal kawasan umh kita ni..hajat dia dtg nak merisik2 E untuk dia..baik budak nya E, x pernah mak jumpa budak seberani dia tu dtg rumah jumpa mak ayah walaupun x pernah jumpa dgn E lagi..

E    : apa.. esh mak ni biar betul, x nak la mak E nak hbs study ni nak kerja, x terfikir pun pasal kawen2 ni.. muda lagi la mak E baru masuk 22thn..byk menda lg nak pk..lg pun E x kenal dia..E x nak la kawen dgn org yg E x cinta..

mak: esh.. ok sekarang mak nak tanya E ni.. dah ada pilihan hati ke belum?? siapa budaknya??serious ke dia nak dgn E tu?? x pernah bawa tunjuk kt mak pun?? dia betul ke nk kawen dgn E??

E   : ermm mak nanti2 la ye kita bincang perkara ni bg E hbs exam final ni dulu..ok mak assalamualaikum

mak: haaa baik la.. fikir betul2 E apa yang cakapkan tu..mak doakan E lulus exam ni..bye waalaikumsalam.

mak maafkan E mak..E x sanggup nak bagitahu mak yang E menyintai seseorang,tapi E x pasti samaada org yg E cintai itu menyintai E atau sebaliknya mak..E benar2 berharap dia la yg menjadi bakal suami E mak..walaupun kami sudah bertahun lama nya berkawan..namun E belum cukup kuat untuk memberitahu dia yg E menyintai dia..adakah E yg perlu tunggu dia menyatakan perasaan cinta dia kt E,atau  perlu E memendamkan perasaaan E ni mak dan menurut pilihan mak..E buntu mak..E  buntu sgt2 ketika ini mak..

( ya allah hamba ini adalah hamba mu yg lemah lg hina ya allah..hamba ini tidak kuat menempuhi dugaan dan ujian mu ini ya allah..tp ku pasti engkau tidak akan memberikan ujian yg melebihi kemampuan hamba mu dan ku pasti ya allah semakin besar ujian mu semakin besar tanda cinta dan sayang mu pada ku )


20 comment(s) to... “DI PAKSA KAWIN ( kalau awak ditempat E apa yg akan awak akan lakukan?)”

20 comments:

menusuk hati said...

bestnya..pa2pun,jgn jemu berfikir masak2..sekian selamat memilih.hi!



EJA said...

menusuk hati: best??kena paksa kawen best ke? dgn org yg x kenal plk tu..tq atas nasihat tu :)



bunga said...

buat masa sekarang eja pk final..n sambil2 buatlah sembahyang istiqarah..insyAllah kita akan dapat petunjuk..

good luck tuk final..



EJA said...

bunga: ek E itu bukan nama sebenar knp kaitkan eja..ehhehe tq bunga insyallah amin :)



bunga said...

hahaha..ingat ke E untuk eja..hahhaha..



EJA said...

haahaha opssssssssssssss tettttttttttt loadinggggggggggg E utk Ella(bukan nama sebenar)hahahahah :D



Ibnbakr said...

Kalau dah Allah takdirkan,takkan lari ke mana jodoh tu.. Apa-apa pon, istikharah tue penting..



EJA said...

ibnbakr: iye semoga E bertemu jodoh dgn pilihan hati nya amin :)



ZIEMA said...

E... (smbil mnghrpkan E adalah eja) hehehe :)

jodoh pertemuan ajal maut kt tgn Tuhan kan?? so berusaha dan bertawakal ats apa jua ketentuanNya..disamping melakukan istikharah.. ziema pnah wt cmni n ziema dh jmpe..

btw,E kena la bgtau isi hati E tu.. skrg bkn zmn perigi cri timba tau hehehehe...

gudluck on ur final ok!!



EJA said...

ziema: tq for your comment..(sambil mghrpkan E adalah Eja)hehehe rasanya E x mampu utk meluahkan isihatinya la ziema..biarla takdir yg menentukan segalanya..pernah dgr jgk zaman skg bkn zmn perigi cari timba..hehe betul tu solat istiqarah jawapannya :)



nelly said...

Adakalanya kita boleh membantah cadangan mak dan ayah bila ia melibatkan tentang perasaan dan kebahgiaan ~



EJA said...

nelly: itu la eja cuba nasihat kt si E tp E ckp itu x kira derhaka ke? sbb klu ank dara mak ayah x perlu mintak izin.melainkan janda..eshhh kesian si E ni :(



to'wan said...

E for eja kan2..?? haha..

Suruh E tu call to'wan, nak bagi petua cikit huhu.. ;)



EJA said...

towan: esh mana ada E for Ella bukan nama sebenar..ehehe oh towan byk petua ke?? wah terer towan na sat eja suh E call towan nanti :P



to'wan said...

dah nama pun to'wan, mesti la bnyak petuanya..hukhuk



cik teynteyn said...

kalau teyn , teyn takmo lah kawin dgn org tak kenal . takot lah. tp parents kawin tanpa bercinta dlu bahagia je kan? jodoh sbnrnye.

neway, join here eja. :)



EJA said...

towan: ha'ah la towan kan makan garam dulu dari eja tu pasai byk menda towan tau :) E tu bukan eja la towan



EJA said...

fatin: betul tu kalau eja pun eja x mau kawen yg mak ayah jodohkan eja mahu kawen dgn org yg eja suka + cintai.. kesian btl E tu kan..ha'ah la tgk org2 dulu2 bahagia je x da masalah pun..kena kawen paksa



rizqi beauty said...

menarik... takpe jodoh dah di tetapkan oleh allah swt..terima dengan redha dengan setiap ape yang berlaku... cam nur amina.. hehe



EJA said...

kak long: emm tu la along semoga kwn eja tu dapat terima jodoh yg dipilih oleh org tua nya.. mana tahu dapat macam adam..heheeh dah terpengaruh nur kasih the movie nampaknye long..hehehe