I made this widget at MyFlashFetish.com.

~~Daku ada kerna dikau pn ada~~ FOLLOW ME

Andai Al-Quran Bisa Bicara

Posted 2:04 PM by EJA in


Andai Al- Quran bisa berbicara ia akan berkata
waktu engkau masih anak-anak
engkau bagai teman sejati ku
dengan wuduk engkau sentuh aku
dalam keadaan suci kau pegang aku

kau baca dengan lirih dan keras
sekarang kau telah dewasa
nampaknya kau sudah tidak
berminat lagi padaku

apakah aku bacaan usang??
yang hanya tinggal sejarah??
sekarang engkau simpan aku dengan rapi
kau biarkan aku sendiri
aku menjadi kusam dalam almari

berlapis debu, dimakan kutu
ku mohon peganglah aku lagi
bacalah aku setiap hari
kerana aku akan menjadi penerang
bagi mu di kubur kelak

P/S: terima kasih  yang tidak  terhingga pada teman eja yang sudi memberi msg ini pada eja, tersentak dan haru eja selepas membacanya. lalu ku jadikan ia entry sekadar peringatan buat semua sahabat ku, jika ada yg lalai, leka atau terlupa pada apa yg ditinggalkan oleh nabi buat kita iaitu " AL -QURAN NURKARIM "


20 comment(s) to... “Andai Al-Quran Bisa Bicara”

20 comments:

bunga said...

semoga bunga sentiasa berada dalam bimbingan-NYA



cik nurussalwa said...

AlQuran itu surat cinta Allah pada kita..
jangan biar luput dari hati..

=)
thnx for sharing n thnx dtg komen kat blog sy..
sy follow ye :)



EJA said...

bunga: iye betul tu insyallah tapi sedih sgt sekarang ramai telah lalai dan mula melupainya kan..



EJA said...

nurussalwa: iye itulah satu2 pegangan buat kita utk menjalani kehidupan sehari harian

sama2 syuqran jazilan ya ukhti :)



Hafizuddin Jasmi said...

nice post..

follow skali :)



EJA said...

hafizuddin: wah eja suka nama tu :) tq ye



mykhalis said...

nice post..semakin ramai yg lupa..termasuk khalis sekali



EJA said...

mykhalis: ermm tula biasa la kita ni manusia biasa x selalu alpa..sama2 la kita ingat mengingati :)



Awie Omar said...

Assalamualaikum Eja

Sudi tak jadi peserta "Next Top Blogger 1" segmen baru yang aku buat?

Nak tahu lebih pasal ni tengok sini
http://notaekstravaganza.blogspot.com/2011/04/next-top-blogger-pengenalan.html

Balas saja mesej ini dengan segera di entri kamu ni atau di blog aku. kalau tiada jawapan dalam masa 2 hari aku anggap kamu menolaknya. Ok. Thanks coz be my follower :)



EJA said...

awie: tq atas tawaran itu.. jawapan akan menyusul ke blog anda sebentar lagi :)



Awie Omar said...

Dah dapat maklum balas dari kamu. It's ok. Next time I will call you back. TQ sudi balas mesej tu. Good luck for your exam.



EJA said...

awie:sama2.. maaf sgt2 ye.. terima kasih krn mendokan eja..semoga abg awie success dlm berblog ye :)



Rafi Nilhan said...

bukan setakat tinggal lam almari skang ni.. huhu..



EJA said...

rafi: iye betul tu kadang x simoan dlm almari pun biarkan bersarang di luar rak :(



Hafriz Mohamad said...

Allahyarham Dato' Shahnon Ahmad ada mnerangkan pnjang lebar ttg andai Quran boleh brbicara dlm bukunya - b'tajuk 'Kembara Seorang Hamba'.

ada mase.. cri la yer.. ^_^



EJA said...

hafriz: syuqran jazilan akhi atas info yg sgt berharga tu..nanti eja cari ye :)



aku & Fantasi said...

very nice...;)



EJA said...

tq :)



Kejora said...

salam..

Al-Quran untuk dibaca..
knp disimpan didalam almari antikk?
me hari2 bc..kt dlm blog pon ade letakk...

alhamdulilah...xkan luput dari hatiku..:))

jika sudi jom singgah blog k.kejora ek.



EJA said...

kejora: itulah sekarang manusia seringkali melupakan al-quran sedih sgt2 kan.. insyallah nanti eja singgah ye :)