I made this widget at MyFlashFetish.com.

~~Daku ada kerna dikau pn ada~~ FOLLOW ME

DILEMA LELAKI KENAPA PEREMPUAN PERLU RISAU??

Posted 3:57 AM by EJA in
Setelah hampir 4bulan bekerja, tidak tahu mengapa hati ini tertanya-tanya mengenai isu persekitaran. Selalu terfikir dan tertanya2 kenapa seseorang lelaki lambat mendirikan rumahtangga walaupun sudah mempunyai teman wanita? nak kata tak ada kenderaan tapi ada kereta,rumah sewa, lain la kalau seorang lelaki tu tidak mempunyai teman wanita, kereta ataupun rumah utk berteduh.

Akhirnya persoalan yang selama ini terfikir dan tertanya2 terjawab jugak,pada suatu hari waktu lunch macam kebiasaannya eja akan keluar lunch bersama staff dan abang2,kakak2 senior di department eja dan department lain.p makan kat kedai yg berhampiran dgn office je. department eja, eja lah staff yang paling muda berusia 22thn yang lain semua senior umur 23 dan keatas eja dah anggap mereka seperti abang dan kakak eja..terima kasih atas tunjuk ajar yg diberikan..

Persoalan yang selama ini terpendam akhirnya telah eja ajukan pada seseorang abg ni merupakan staff tempat eja kerja juga.eja Tanya dia kenapa tak berkahwin lagi sedangkan dah ada teman wanita dan telah berkawan hampir beberapa tahun..kereta pun dah ada,rumah pun dah beli,tambah eja lagi kalau dah ada rumah kena ada org rumah juga abg ********(seloroh eja pada lelaki tu) abg tu pun tergelak kecil mendengar kata2 eja tadi.

Jawapan yang diberikan oleh abg tu amat2 ringkas sekali..katanya “eja..tak cukup ada teman wanita je, memangla abg dah ada kereta, rumah walaupn rumah sewa..tapi dari segi aspek kewangan belum mengizinkan la ja..memang la terfikir nak bertunang dulu tapi kalau tunang lama2 pun sampai setahun tempohnya takut jgk eja,takut jadi menda2 yg tak elok.bagi lelaki jaa banyak menda yang mereka kena fikirkan,duit hantaran, duit utk barang persiapan tunang dan kahwin, mas kahwin, lepas kahwin pun nak pakai duit lagi, orang lelaki ni ja kalau nak kahwin kena ada simpanan dalam RM25K @pun lebih dari itu,barang sekarang pun dah mahal eja..RM25K hanya utk perbelanjaan tunang dan perbelanjaan utk perkahwinan belah perempuan,kalau pihak lelaki nak buat majlis kena guna duit sendiri jgk..org lelaki ni eja pemikiran dia luas dan maju kehadapan diaorg akan berfikir utk 3,4thn akan datang,kalau boleh sebelum kahwin diaorg nak ada aset2 tetap mcm kereta sendiri,rumah sendiri, diaorg tak suka bergantung atau menyusahkan org lain.biarla mereka dapat bahagiakan pasangan mereka dgn hasil usaha titik peluh mereka sendiri..so sekarang eja dah fahamkan kenapa abang ambil masa sedikit utk bertunang dan berkahwin?”

**adusss seperti batu menghempap kepala rasanya selepas dengar cerita abang tu..tapi rasa lega sebab semua persoalan dah terjawab secara detail..barulah sekarang eja faham kenapa lelaki mengambil masa yang agak panjang utk bertunang dan bernikah. So ada sesiapa yang berani lagi nak komen tentang isu ni??


38 comment(s) to... “DILEMA LELAKI KENAPA PEREMPUAN PERLU RISAU??”

38 comments:

Iwanski said...

tu la.. kadang2 terfikir, benda yg baik tapi susah utk dilaksanakan..



EJA said...

@iwanski:ermm betul tu kdg2 benda yg elok mgg sukar nk dilaksanakan..bwk bersabar ye :)



Ain Zulaikha said...

tetibe kesian pulak dengan lelaki.. huhu bawak sabar ...



EJA said...

@ain zulaikha: hurmm tu la byk menda org lelaki kena fikirkan..kesian..hehe



naim said...

Kena pikiaq banyak benda Eja..

sekarang semua benda mahal..

&^^



EJA said...

@naim: iye betul tu naim..sekarang semua dah mahal..hantaran plk ikut gred level education..heheh



! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! said...

kesian la kat lelaki.. kahwen tu simple tapi adat kita yang menyusahkan...



pha is said...

betul3....



EJA said...

@azza: iye betul tu kdg2 ada sesetgh negeri tu bayk btl adat..bila byk adat byk la kos..



EJA said...

@pha is: mekacih kerana setuju dgn eja :)



Zaid Huda said...

tu baru cakap pasal duniawi. belum keluar pasal tanggungjawab sebagai khalifah bagai.
xD



EJA said...

@zaid huda: iye btl tukan br tugas duniawi blm kena pikul tugas akhirat..lelaki kan ketua keluarga..more responsibility nye



to'wan said...

Islam itu agama yang mudah, mengapa disusahkan ia termasuklah di dalam hal perkahwinan...

http://abuhanif186.blogspot.com/2011/10/bakal-isteriku-tiada-wang-hantaran.html



RoslanPutra said...

trend sekarang amat sukar... nk kawin kna ada 50k pling kurang



Mizfantagiro said...

sy setuju dgn to'wan..
cuma zaman skrg ni nk kawen banyak benda nak kene fikir.mmg duit tu bkn segala2nya..tp segalanya2 memerlukan duit..betul tak.. =)



EJA said...

@towan: iye btl tu knp x permudahkan nya..

wah towan entry pasal kawen jgk nmpk..hehe



EJA said...

@roslan putra: 50k..wah..x sangka kan makin maju makin tinggi kos nak kawen :(



EJA said...

@mizfan: wah setuju dgn towan nmpk..hehe hurm btl jgk tu duit utk segalanya dan segalanya2 utk duit..heheh



Kisah Aku... said...

itulah realiti kita...tapi jgn terlalu menjadikan kebendaan itu sbg alasan,kan jodoh itu sudah ditetapkan waktunya..hanya Dia yg tahu hikmah sbnrnya. Dalam Al Quran ada mention yg Allah akan tambah rezeki bg siapa2 yg ingin berkahwin,berkahwin itu menambah kekayaan bkn kepapaan,

yang penting niat tu.kita yg kena bersihkan niat untuk berkahwin...insyaAllah Allah akan bantu andai perkahwinan itu adalah keranaNya, harta tu dtg dari Dia kan,=)
sekadar perkongsian.=)
salam perkenalan.



Arol Mubin said...

Besar tanggungjawab nak jadi seorang suami. Lagi2 kalau dapat bakal isteri materialistik. Umur 30 dah botak kepala. Haha. :D



Adi Zhaf said...

singgah melawat entry hee =)



Syuxer said...

-taraf hidup tinggi..
-kos perkahwinan melambung tinggi--paling cikai kena ada rm10K
-tanggungjawabnya besar, andai laki tuh ada adik-beradik ramai, mungkin dia kena tolong keluarganya baru dia pikir nak kawen
-berkahwin bukan benda cak ciku cak--ianya satu perubahan hidup yang lebih bertanggungjawab..so kena ready..

apapun berkahwin adalah satu nikmat kehidupan dan ianya terkandung 1001 hikmah yang menjadikan kehidupan lebih teratur dan sempurna..



EJA said...

@kisah aku: iye setuju dgn awak klu menda halal spt perkahwinan klu blh dimudahkan dan dicepatkn lg bagus..

sekurang2 nya dpt elakkan maksiat :)

salam ukhwah ye



EJA said...

@arol: alamak umo 30 dah botak kepala kes berat ni..

sbb tu nabi ajar kita cari pasangan pertama pilih agamanya..insyallah kita xdipertemukan dgn yg materialistikkkan :)



EJA said...

@adi: mekacih ye sudi melawat eja disini :)



EJA said...

@syuxer: eja paling suka setiap kali adik bagi komen mgg cukup complate dan bernas..

iye btl tu jika lelaki tu anak sulong mgg more responsibility kpd ibu ayah,adik brdk dan isteri serta anak..

apa2 pun menda yg baik mcm perkahwinan elokla di percepatkan jika dah sudah bersedia :)



Hamba Allah said...

pada pandangan hamba..tak salah kalau lelaki tu nak kumpul duit @ nak lengkapkan semuanya dulu sebelum nikah..good preparation...org puteh kata "He has a vision"..hehe
tapi kita semua tau dalam Islam ada hukum2 berkahwin kan? bilamana seseorang lelaki tu boleh terjebak ke dalam kancah maksiat (lemah iman), lelaki itu diwajibkan berkahwin..hukum2 yg lain boleh search sendiri..hehe
berbalik pada lelaki dalam cerita Eja ni...as long as dia boleh bertahan, no prob i think..



EJA said...

@Hamba Allah:wah speaking london nampak..hehe that right if you ready you can go on.if no better hold right?

iye btl tu mgg ada kategori yg mana seseorg itu wajib,sunat,makruh dan haram berkahwin..

hurm rasa nya abg dlm cerita eja ni dia sedang memilih masa yg sesuai. selagi keadaan tidak memaksa lebih baik dia mengambil masa utk membuat lebih preparation..married is more responsibility :)



iz said...

beruntung la sekiranya lelaki yg ingin dikahwini tu berfikir panjang., sebelum menikah.. nampak tanggung jawap kat situ..
namun semua masih di dalam perancangan Nya..
insyaallah.. moga dipermudahkan urusan..



EJA said...

@iz:iye betul tu semoga dipertemukan dgn seseorg yg berfikiran pjg ttg masa depan dan tahu akan tggjwb yg akan dipikul..

semoga allah memudahkan perancangan serta permudahkan jodoh buat kita..sekalian (~_^)



NasZ said...

salam kenal..dah follow awak.

saya kerja di Bagan Datoh. So, awak orang teluk intan ek? Kira sedaerah la kita ek? Daerah Hilir Perak.

jemput ke blog saya.

http://mohdnaser.blogspot.com



EJA said...

@nasz: salam ukhwah kembali..mekasih krn sudi follow blog eja.eja akn follow blog awak nanti..

oh bgn datoh..eja kt area hutan melintang..kampung tanjung bayan..awak mst tahu kan??

terima ksh ye add saya di fb td :)



NasZ said...

mestilah tahu. haha. saya keje kat bagan datoh dkt setahun lebih dan nak masuk dua tahun dah. setiap hari pergi maybank hutan melintang untuk bank in duit.



YNA said...

salam kenal :)

bos tmpt yna keja, byk gak yg hensem, bujang lagi.. boleh kata semua complete tp x kawen lagi sbb pk tgjwb..

skrg sume nak duit :(



EJA said...

nasz:oh yeke merantau ke perakla ni..setiap hari bank in duit?? wah..hehe



EJA said...

yana:salam ukhwah ye..

yana yeke?? hurm org dah berkerjaya pun lmbat mendirikan rumah tanggakan..apatah lagi mcm kita ni..hehe

yana blhla kenalkan sorang bos yana kat eja(gurau aje)hehhe



nub said...

berat jugak soal kahwin ni kan. mungkin belum smpai masa ceq, so x pernah gusar lagi.

tapi nanti2 entahlah....



EJA said...

nub: hayok..kenalah fikir dari sekarang..entah2 bulan depan nub kawen ke..amin..hehehe